Dakgoten schoonmaken en reinigen

Voorkom schade, ongedierte en ongevallen. Laat uw dakgoten schoonmaken door een professional

Een afspraak maken »

Dakgoten

Dakgoten zijn lange bakvormige constructies, die ervoor zorgen dat regen- en smeltwater dat op het dak valt, wordt opgevangen. Een verticaal aangesloten afvoerpijp, of regenpijp, zorgt ervoor dat het opgevangen water wordt afgevoerd. Op Dakgoten.nl vind u alle informatie die u nodig hebt over dakgoten schoonmaken, dakgoten, monteren, dakgoten repareren en dakgoten vervangen.

Dit kan via de riolering, een infiltratiekrat, een put of regenton. Dakgoten voorkomen zodoende plassen en gaten op uw dak. Het is dan ook noodzakelijk om ze goed te onderhouden en indien nodig te vervangen.  Op Dakgoten.nl informeren we u uitgebreid over de verschillende dakgoten, het onderhoud, reparaties en kunt u offertes aanvragen voor het inhuren van dakgootspecialisten.

Op basis van uw wensen en budget helpen wij u de beste en voordeligste keuze te maken. Vanzelfsprekend zitten er prijsverschillen in de verschillende werkzaamheden en materiaalsoorten. Sommige dakgoten zijn namelijk duurzamer en gaan langer mee dan de ander.

Dakgoten schoonmaken

Dakgoten schoonmaken kunt u bij voorkeur minimaal twee keer per jaar doen. Zo blijven ze in optimale conditie en blijft de werking ervan gegarandeerd goed. Tijdens de schoonmaak kunt u direct een inspectie uitvoeren en controleren of er sprake is van lekkages of beschadigingen.

Als u in een groene omgeving woont met veel begroeiing dan adviseren we u om drie keer per jaar de schoonmaak en onderhoud uit te voeren. Een dakgootverstopping door bladeren en ander vuil kunnen ervoor zorgen dat de dakgoot gaat lekken en in het ergste geval zelfs afbreekt.

Voorkom onnodige kosten

Problemen met uw dakgoot kunnen onnodig (hoge) kosten met zich meebrengen door schade aan uw woning. Een verstopte dakgoot voert het water niet af en kan overlopen, waardoor het op uw gevel terechtkomt. Op lange termijn kunt u last krijgen van vochtplekken op de muur en schimmels. Indien uw woning een houten gevel heeft kan dit zelfs voor houtrot zorgen.

Als huiseigenaar is het dan ook verstandig om dit te voorkomen en het onderhoud als een prioriteit te zien. Gemiddeld betaalt u voor het herstellen van een dakgoot (circa 12 meter) zo een €100-, tot €150-, (incl. btw). Is reparatie geen optie meer en dient de dakgoot vervangen te worden dan betaalt u voor een pvc dakgoot rond de € 900-,  incl. btw en het plaatsen.

Een pvc dakgoot is de goedkoopste oplossing, bij andere materialen lopen de prijzen op tot ongeveer €1.300-, (zink) met plaatsen en incl. btw.

Ons advies | Verleng de duurzaamheid van uw dakgoten en reinig deze zelf regelmatig of huur een dakgootspecialist in!

Dakgoot reinigen

Staat het idee van dakgoten schoonmaken u nu al tegen en huivert u bij het idee van zelf de ladder op moeten, dan kunt u uiteraard ook een dakgootspecialist inhuren voor het reinigen hiervan. Regelmatig schoonmaken en onderhouden zorgt bovendien voor minder reparaties of vroegtijdige vervanging.

De prijzen voor het laten reinigen van dakgoten verschillen en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Is de dakgoot gemakkelijk te bereiken of moet er een stelling geplaatst worden? De lengte van de dakgoot speelt ook een rol en mogelijke extra werkzaamheden uiteraard ook. Wilt u bijvoorbeeld direct een dakgootrooster of een bladvanger laten plaatsen dan komen er kosten bij.

Dakgootrooster of bladvanger

Een dakgootrooster of bladvanger zijn handige hulpmiddelen die weinig kosten én, ongedierte en bladeren uit uw dakgoot houden. Ook voorkomen ze de vorming van schimmels en vochtplekken doordat er geen verstoppingen meer ontstaan. Ze kosten gemiddeld €20-, per drie meter.

Let op! Ook met de plaatsing hiervan blijft het belangrijk om de dakgoot 1 á 2 keer per jaar te reinigen en te controleren op slijtage of andere mankementen.

Dakgoten vervangen 

Een verouderde dakgoot of een met meerdere beschadigingen, kunt u het best op tijd zelf vervangen of dit laten doen. Als het gaat om kleine beschadigingen is vervanging niet nodig en kunt u deze (laten) repareren. Echter is het wel belangrijk om een dakgoot probleem tijdig op te lossen, zodat er geen schade ontstaat aan uw woning en u niet met extra kosten geconfronteerd wordt.

Het vervangen van uw dakgoot of delen daarvan kunt u zelf uitvoeren of overlaten aan ervaren professionals. Dit is een optie wanneer u liever niet op hoogte werkt of simpelweg niet handig bent. Ook als u hiervoor geen tijd heeft, is een dakgoot specialist een ideale oplossing. Deze werkt snel en effectief.

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen! Het goed (laten) onderhouden van uw dakgoot kan onnodige kosten voorkomen. Maar zoals met alle materialen kan het voorkomen dat (kleine) reparaties nodig zijn of dat deze vervangen moeten worden. Het is veelal voordeliger om uw dakgoot te laten repareren mits dit nog mogelijk is. Echter kiezen veel mensen voor vervanging met een kunststof/pvc dakgoot.

Het onderhoudsvrije karakter van pvc of andere kunststof dakgoten spreekt veel huiseigenaren aan. Of u voor een pvc of zink dakgoot kiest is natuurlijk ook een kwestie van smaak, de stijl van de woning en de kosten die hiermee samen gaan. Onderstaande kosten zijn een gemiddelde:

Dakgoten vervangen kosten |

  • Verwijderen en plaatsing dakgoot zink € 800 á € 1300
  • Zelf verwijdering kunststof dakgoot en laten plaatsen € 600 á €900
  • Reparatie van uw dakgoot € 100 á € 150

Wanneer vervangen?

Weet u niet zo goed wat u met uw dakgoot aan moet en of repareren nog mogelijk is? Dan kunnen onze dakgootspecialisten u hierin adviseren! Wij hanteren over het algemeen de volgende werkwijze; we vervangen de dakgoot mits er waterproblemen zijn en een plaatselijke reparatie het probleem niet meer kan verhelpen. Dakgoten hebben over het algemeen een lange levensduur maar op den duur krijgen ze last van slijtage.

Daarom raden wij het regelmatig schoonmaken en goed onderhouden van uw dakgoot ook zo stellig aan. Mocht vervangen de enige optie zijn, dan moet u ook de betimmering rondom de dakgoot vernieuwen. Als u een dakgootspecialist inschakelt kijkt deze ook direct de staat van uw dak na.

Dakgoot kopen | Zink, pvc of andere soorten?

Uw dakgoot moet vervangen worden en u wilt er één kopen die past bij uw budget én de uitstraling van uw woning. Heeft u een traditionele of landelijke woning? Dan passen robuuste dakgoten hier mooi bij. Of wilt u uw dakkapel netjes afwerken? Verholen goten zijn ideaal, deze zie je niet.

Om u te helpen bij het op doen van inspiratie hebben wij een aantal dakgoot soorten uitgelicht. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken. Welke dakgoot ook bij uw budget en wensen past, onze specialisten staan u graag bij met advies op maat en een gegarandeerd goede plaatsing.

Bakgoot

Een bakgoot is de meeste geziene dakgoot in Nederland. Je herkent m’ direct aan de rechthoekige vorm, de verticale randen en platte bodem. De bakgoot is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen zoals: roestvrij staal, pvc, zink en aluminium. Ze passen ideaal bij monumentale, landelijke en traditionele huizen. Vooral als u ze integreert in de kroonlijst van uw huis. Dit zorg voor een stijlvolle en robuuste look.

Voordelen:

+ Onderhoudsvriendelijk
+ Makkelijk te monteren
+ Makkelijke te herstellen

Nadeel:

– Minder flexibel dan bijvoorbeeld een mastgoot

Mastgoot

De mastgoot heeft een ronde vorm en geen rechthoekige zoals de bakgoot. De vorm wordt omschreven als een halve cirkel en staat ook bekend als hanggoot. Mede door de gootbeugels die gebruikt worden in het montagesysteem, deze zorgen voor een extra stevige bevestiging. Door de ronde vorm van de mastgoot is er een betere waterafloop en verkleint u de kans op verstoppingen.

Voordelen:

+ Stevig
+ Voordeliger dan bakgoten
+ Verminderde kans op verstoppingen
+ Makkelijk te bevestigen

Nadeel:

–  Minder onderhoudsvriendelijk t.o.v. de bakgoot

Kilgoot

De kilgoot plaatst u op het punt waar schuin aflopende dakvlakken samenkomen. Dit  verkleint de kans op lekkages en zorgt voor een zeer goede afwatering. Het opgevangen regenwater voert af naar een lager geplaatste dakgoot. Het is erg belangrijk dat u de kilgoot op de juiste wijze monteert om lekkages te voorkomen. Door de complexere montage is het aan te raden een vakman in te schakelen.

Voordelen:

+ Oplossing bij schuine vlakken
+ Onderhoudsvriendelijk
+ Bij correcte plaatsing, weinig kans op lekken

Nadeel:

– Complexe montage die kennis vereist om lekken te voorkomen

Zakgoot

Ook de zakgoot word gebruikt op punten waar 2 schuine daken samenkomen. Met als verschil dat een zakgoot plat tussen 2 daken ligt en een kilgoot van bovenaf uitmondt in een lagere dakgoot. Je ziet zakgoten vooral bij oudere woningen uit de jaren dertig en veertig, maar ook bij halfopen gebouwen. Zakgoten zijn een stuk breder dan andere dakgoten, ze vangen namelijk het water van 2 daken op. Tegenwoordig worden er andere bouwtechnieken gebruikt en zie je ze steeds minder in het straatbeeld.

Voordelen:

+ Toe te passen bij 2 schuine of hellende daken
+ Kunnen grote hoeveelheden water aan
– Wordt haast niet meer gebruikt

Nadelen:

– Moeilijker bereikbaar
– Veelal enkel in kunststof of zink

Verholen goot

Bij het plaatsen van een dakkapel is een verholen goot een ideaal systeem. Door de verborgen ligging onder een dakpan, verfraait u de afwerking. In vergelijking met zichtbare loodslabben of loodsdelen, geven verholen goten een mooiere en modernere afwerking. Het opgevangen regenwater voert af langs de zijkant van uw dakkapel. Ook dakgoten die die je amper ziet krijgen weleens onterecht de term verholen goot.

Voordelen:

+ Mooi bij dakkappelen
+ Amper tot niet zichtbaar
+ Moeilijk bereik

Heeft u advies nodig of bent u op zoek naar een ervaren en vakkundige dakgootspecialist? Vraag hier vrijblijvend en kosteloos een offerte aan.