Dakgoten monteren

Voorkom schade, ongedierte en ongevallen. Laat uw dakgoten schoonmaken door een professional

Een afspraak maken »

Dakgoten monteren

Dakgoten monteren kunt u zelf met onze uitgebreide omschrijving van de werkzaamheden. Door het monteren van dakgoten zorgt u ervoor dat regen- en smeltwater wordt opgevangen en afgevoerd.  Met het aansluiten  van een regenpijp aan de dakgoot zorgt u ervoor dat het regen- en smeltwater netjes wegvloeien. Hierdoor ontstaan er ook geen vochtplekken of schimmels in de muren van uw woning. Zelf dakgoten monteren? Dit kan met ons handige stappenplan!

Stap 1

Welk type dakgoten monteren?

Er bestaan verschillende typen dakgoten en welke u kiest, hangt af van smaak, budget en het type dak van uw woning. Voor een klein dak van plus minus 40 m2 bent kunt u een mini-goot monteren. Heeft uw woning echter een groter dak van ronde de 100 m2 dan heeft u een 125 mm dakgoot nodig.

Meestal komt u qua keuze uit op een bakgoot of een kraalgoot, deze kunnen meer water opvangen en verwerken. U dient ook te kijken naar de grootte van uw dak om het aantal uitlopen te kunnen bepalen. Bij iedere 8 meter dakgoot is één uitloop benodigd.

Dakgoten monteren doet u met een dakgootbeugel en afhankelijk van de constructie heeft u de keuze uit een:

  • muurbeugel
  • muurplaatbeugel
  • dakbeschotbeugel

Stap 2

Met de beugels een helling/afschot maken

U heeft de benodigde materialen aangeschaft en gaat uw dakgoten monteren. U start met het monteren van de eerste beugel. Dit doet u aan de kant van uw regenpijp en hier bindt u een touwtje aan vast. Daarna gaat u de hoogte van de laatste beugel bepalen, deze plaatst u hoger dan de eerste. U dient rekening te houden met een helling (ofwel afschot) van 2,5 mm per meter.

Ook bij de hoogste beugel maakt u gebruik van het touwtje en bindt u deze op dezelfde manier vast. Hierbij is het belangrijk dat het touwtje strak gespannen is, zo zorgt u ervoor dat de beugels in één lijn naast elkaar liggen. Dit maakt het later makkelijker om eenvoudig de goot in de beugels te plaatsen.

Als u deze stappen heeft uitgevoerd, controleert u met een waterpas de helling van het touwtje. Is er voldoende afschot, dan schroeft u de laatste beugel ook vast.

Stap 3

Tussenliggende beugels plaatsen

Met behulp van het touwtje bepaalt u de hoogte van de tussenliggende beugels. Vervolgens schroeft u deze vast tegen het dakbeschot, de dakbalken of de daklijst. Elke 50 cm plaatst u een dakgootbeugel.

Stap 4

Op maat maken van de dakgoot

Nadat u de bovenstaande stappen heeft uitgevoerd, gaat u de lengte opmeten van de goot. Moet deze op gemaakt worden? Dan tekent en zaagt u deze haaks af, eventueel maakt u hierbij gebruik van een verbindingsstuk. Gelukt? Zaag nu de goot met een ijzerzaag door, start hiermee vanaf de bodem. Hierna verwijdert u de bramen van het schuren met een stuk schuurpapier.

Stap 5

De dakgoten monteren

Voordat u de dakgoten monteert zorgt u ervoor dat de klemstrippen van de beugels omhoog zijn gebogen. Is dit het geval? Houd dan de goot omhoog en schuif de voorkant over de gootbeugels, waarna je ze in de beugels laat zakken. Mastgoot monteren doe je door de voorkant onder de gootbeugels te schuiven.

Stap 6

Verbinden van de gootdelen

Met behulp van de verbindingsstukken lijmt u de gootdelen aan elkaar. De delen die u gaat lijmen kunt u even licht opschuren met schuurpapier. Voor een goede en effectieve verbinding brengt u de lijm behoorlijk diep in de lijmnaad aan. Voor de binnenkant van de goot kunt u een klein kwastje gebruiken om de lijm mee aan te brengen. U wacht na het aanbrengen ongeveer 30 seconden en daarna schuift u de onderdelen in elkaar.

Het overtollige lijm veegt u direct weg met een doek. Ook de volgende onderdelen dient u vast te lijmen; het hoogste eind, plakt u vast aan het normale eindstuk en aan het lagere eind, lijmt u het eindstuk voor de uitloop met de regenpijp.

Stap 7

Bevestigen van de regenpijp

U begint met het op maat zagen van de regenpijp. Het kan best lastig zijn om een ronde buis recht af te zagen. Tip! Draai een stukje schilderstape om de buis om een rechte lijn te creëren. Vervolgens bevestigd u iedere 1,5 meter een beugel op de muur en schuift u hierna de regenpijp erin.

Alleen de middelste beugel zet u volledig klem vast. Bij de andere beugels laat u een beetje speling over. Heeft u dit gedaan dan lijmt u de pijpdelen met behulp van koppelingen (sokken) aan elkaar.

Stap 8

Laten uitmonden van de regenpijp

Afhankelijk van de grootte van uw dak kan het nodig zijn om de regenpijp op de riolering aan te sluiten. Een klein dak voorzien van een regenpijp mag uitmonden bij een grindgat/kuil gevuld met grof grind van ongeveer 50 cm diep. Het gat moet minstens één meter van de muur af zitten.

Tip! Door de regenpijp op een regenton aan te sluiten heeft u altijd water voor het besproeien van de tuin.

Stap 9 (Optioneel)

Plaatsen van een boldraadrooster

Woont u in een groene omgeving met veel bomen? Dan is het verstandig om bij het dakgoten monteren direct een boldraadrooster te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat er geen takjes en bladeren in de regenpijp terecht kunnen komen. Hiermee voorkomt u vervelende verstoppingen.

Tip! Uw dakgoten verduurzamen? Maak ze minimaal 2 keer per jaar schoon en controleer ze direct op schade of gebreken.

Benodigdheden dakgoten monteren

Regenpijp (PVC, 70 mm)Regenpijpbeugels PVC of Metaal
Dakgoten (PVC)Dakgoot verbindingsstukken (PVC)
DakgootbeugelsEindstuk PVC met én zonder uitloop
Grondverf PVC lijm (hard)
PVC sokkenSpaanplaatschroeven
(bolkop) SchroevenOptioneel bolrooster

Gereedschappen

Schroefmachine en bittensetSchroevendraaier
LadderIjzerzaag
RolmaatTimmermanspotlood
WaterpasTouw
Schuurpapier

Dakgoten monteren zink of kunststof?

U wilt dakgoten monteren aan uw blokhut, kapschuur, tuinhuisje of woning en heeft wellicht moeite met het maken van een materiaal keuze. In ons handige overzicht kunt u in een oogopslag de voor- en nadelen bekijken van kunststof ten opzichte van zink ofwel verzinkt staal.

Kunststof dakgoten voordelen:

  • Montage is eenvoudig
  • Licht gewicht, wat monteren bemakkelijkt

Nadeel:

Kunststof dakgoten gaan minder lang mee dan dakgoten van zink (verzinkt staal) en zijn dan ook minder duurzaam. Wilt u een overkapping dakgoot monteren dan adviseren wij u om zink dakgoten te plaatsen. De voor- en nadelen lichten wij hieronder toe.

Zink dakgoten voordelen:

  • Duurzaam
  • Erg stevig
  • Sfeervolle uitstraling

Nadelen:

Zink dakgoten zijn duurder in aanschaf dan dakgoten van kunststof. Mocht het in uw budget en bij uw plannen passen dan adviseren wij u om voor de duurzame oplossing van zink dakgoten te gaan. Het monteren kan echter wel iets moeilijker zijn, heeft u hier hulp bij nodig dan kunt u vrijblijvend en geheel kosteloos om advies en een offerte vragen.